Ziektebeelden

De grens tussen ziek en gezond is in veel gevallen geen scherpe lijn, maar een niemandsland waar je niet echt ziek bent, maar ook niet helemaal gezond. Slagaderziekte speelt zich voor een groot deel af in dat niemandsland. Sommige mensen merken er niets van, maar bij anderen zijn de kransslagaderen zodanig vernauwd dat het hart minder zuurstofrijk bloed krijgt en er pijn op de borst ontstaat.

Slagaderziekte is een sluipende ziekte die uiteindelijk kan leiden tot ernstige ziekten zoals een beroerte, hartfalen, een hartinfarct of hartritmestoornissen die het gevolg zijn van een hartinfarct. Kortom, een groot deel van de hartziekten is een direct of indirect gevolg van slagaderziekte.

Maar niet allemaal. Een kleinere groep hartziekten kan op een andere manier ontstaan, zoals hartritmestoornissen door een probleem met het prikkelgeleidingssysteem, cardiomyopathie en ontstekingen zoals pericarditis en endocarditis.

Ziektebeelden Als je beginnende slagaderziekte hebt, bevind je je jarenlang in een niemandsland tussen ziek en gezond. Je bent niet ziek, maar ook niet helemaal gezond.

Retourtje niemandsland

Slagaderziekte is een ziekte die veel te maken heeft met veroudering. Leeftijd is de belangrijkste risicofactor. Het is meestal niet mogelijk om slagaderziekte te vermijden, maar wel om het ziekteproces uit te stellen of zelfs om te keren door rekening te houden met de vermijdbare risicofactoren. Meer bewegen of stoppen met roken remt de ziekte niet alleen af, maar kan die in bepaalde gevallen zelfs terugschroeven.