Leeftijd

Een risicofactor waar bijna iedereen mee te maken krijgt is leeftijd. Op pensioengerechtigde leeftijd is het risico op een hartziekte aanzienlijk groter dan in je jonge jaren. Daarmee trappen we natuurlijk een open deur in, maar niet zonder reden. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de risicofactor leeftijd omdat risicofactoren elkaar versterken. Risicofactoren als overgewicht, LDL-cholesterol of hoge bloeddruk leggen meer gewicht in de schaal naarmate je ouder wordt.

Voor het 35-ste levensjaar is een hartinfarct zeer zeldzaam. Tussen het 55-ste en het 65-ste jaar krijgen vooral mannen met hartziekten te maken. Het risico op een hartinfarct is voor mannen in die leeftijd zes keer groter dan voor vrouwen, omdat vrouwen tot de overgang worden beschermd door het geslachtshormoon oestrogeen. Na de overgang is het risico op een hartziekte voor mannen en voor vrouwen min of meer gelijk.

Maar let op. Deze cijfers betekenen niet dat mannen onder de 55 en vrouwen onder de 65 zich geen zorgen hoeven te maken. Slagaderziekte is een sluipend ziekteproces dat al jaren aanwezig is voordat het aan de oppervlakte komt door een hartinfarct of een beroerte. De vetstrepen in de slagaderen die het begin van slagaderziekte vormen, worden al bij kinderen gevonden. Risicofactoren zijn van alle leeftijden, de gevolgen zijn vooral voor later.

Leeftijd Na het dertigste jaar wordt de hartspier langzaam dikker en minder soepel,
waardoor de pompkracht van het hart afneemt.

Dikkere hartspier

Ook bij mensen zonder slagaderziekte gaat de pompkracht van het hart in de loop der jaren langzaam achteruit. Tussen het dertigste en negentigste jaar neemt het hart per jaar gemiddeld 1 gram in gewicht toe. De kleine slagaderen in de bloedsomloop worden minder soepel, de bloeddruk stijgt en de linkerkamer moet tegen een hogere druk in pompen. Door het noeste werken wordt de hartspier langzaam dikker en stijver en vult de linkerkamer zich moeizamer met bloed. Het proces kun je tegengaan door voldoende beweging, waardoor de kleine slagaderen langer soepel blijven en de bloeddruk minder snel stijgt. Een mens is zo jong als zijn vaten.

Hartinfarct op hoge leeftijd

Op jongere leeftijd overleven veel mensen een hartinfarct, een aanzienlijk aantal herstelt zelfs wonderwel. Maar hoe hoger de leeftijd, hoe kleiner de kans op overleving. Op hoge leeftijd is het lichaam minder in staat om de klap op te vangen.

Toch gaat ook bij jongere mensen de pompkracht van het hart na een hartinfarct vaak achteruit. Ook zij hebben na een hartinfarct een verhoogd risico op een nieuw hartinfarct.