Depressie

Als je depressief bent, heb je een verhoogd risico op een hartziekte. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat een depressie het risico verhoogt, maar hoe dat precies komt, is niet duidelijk. Waarschijnlijk versterkt een depressie andere risicofactoren.

Een depressie kan je ook overvallen in de nasleep van een hartinfarct, wat het risico op een nieuw hartinfarct groter maakt. Na een beroerte kan een depressie het herstel moeilijker maken. Bij de revalidatie na een hartinfarct of een beroerte wordt niet alleen aandacht besteed aan het lichamelijke herstel, maar ook aan de emoties die met de ziekte gepaard gaan.

Depressief zijn betekent hier niet dat je alleen maar somber bent of je lamlendig voelt. Het gaat hier om een zogenoemde klinische depressie, die door een huisarts of een andere deskundige is vastgesteld. Iemand met een klinische depressie krijgt meestal medicijnen voorgeschreven.

Depressie versterkt andere risicofactoren

Een depressie versterkt andere risicofactoren. Door een depressie gaan mensen meer roken en drinken, ongezond eten en minder bewegen. Het risico op een hartziekte neemt daardoor toe.

Na een hartinfarct

Wie een hartinfarct heeft doorgemaakt, is aanvankelijk blij dat hij het overleefd heeft, maar na een tijdje komen ook de minder prettige gevoelens. Veel mensen voelen zich na een hartinfarct moe en futloos. Bij de meeste mensen gaan licht depressieve gevoelens weer voorbij, maar soms zijn de depressieve gevoelens zo sterk en houden ze zo lang aan, dat ze uitmonden in een klinische depressie. Dan is er sprake van een risicofactor voor een nieuw hartinfarct.

Een depressie na een hartinfarct is anders dan een ‘gewone’ depressie, omdat de eerste mede een lichamelijke oorzaak heeft. Je hart heeft een deel van zijn pompkracht verloren, waardoor je lichaam minder goed van zuurstof wordt voorzien. Daardoor kun je je moe en lusteloos gaan voelen.

Beweging: wandelen

Bij een depressie na een hartinfarct hebben medicijnen tegen depressiviteit niet altijd het gewenste effect. Het gevoel van moeheid blijft, want de medicijnen nemen de lichamelijke oorzaak niet weg. Wat waarschijnlijk wel helpt is beweging: wandelen, fietsen, trainen in de sportschool, deelnemen aan een revalidatieprogramma. Het hart is een spier die net als andere spieren in het lichaam door training beter gaat presteren. En als het hart sterker wordt, zal ook het gevoel van moeheid verdwijnen.

Depressie Wandelen helpt om de vallende blaadjes juist te waarderen.

Na een beroerte

Ook na een beroerte voelen veel mensen zich depressief. Zij hebben van het ene op het andere moment de controle verloren over heel normale lichaamsfuncties, zoals beweging of spraakvermogen. Vaak komt na verloop van tijd een deel van het verloren terrein weer terug, maar dat is een moeizaam proces dat met veel emoties gepaard gaat. De beste remedie is werken aan het herstel, onder meer door revalidatie, en zo langzaam de controle over het eigen leven herwinnen.