Dokter en patiënt: samen beslissen

Samen beslissen betekent dat dokter en patiënt samen de keuze voor een behandeling maken. De dokter heeft de kennis, maar het gaat natuurlijk in de eerste en laatste plaats om de patiënt. Veel behandelingen hebben voor- en nadelen die een dokter niet zonder hulp van zijn patiënt op een goede manier tegen elkaar kan afwegen. Voor beide partijen is het belangrijk dat dokter en patiënt samen kunnen beslissen.

Samen beslissen Dokter en patiënt maken samen de keuze voor een behandeling.

Daarom is het belangrijk is dat u als patiënt of als naaste van een patiënt zo goed mogelijk op de hoogte bent. Bij moeilijke beslissingen is het goed om een huisarts en mensen in uw omgeving te betrekken. Voor diverse hartziekten worden op het moment hulpmiddelen ontwikkeld om de patiënt te helpen om samen met de cardioloog tot een keuze te komen.

Een voorbeeld van een moeilijke beslissing is bijvoorbeeld een lekkende hartklep waarvoor een operatie nodig is. Wat kiest u: het risico van een operatie of het risico van de lekkende hartklep? Of neem de implantatie van een ICD bij iemand die een verminderde pompfunctie van het hart heeft. Een ICD verlaagt het risico op plotse hartdood, maar wilt u de operatie wel? Of neem boezemfibrilleren, waarbij uw een keuze krijgt tussen verschillende stollingwerende medicijnen.

In veel gevallen twijfelt de dokter niet over de noodzaak van het doen van een ingreep of het starten van een bepaalde behandeling. Maar in andere gevallen is het veel moeilijker om tot een besluit te komen. Juist in die gevallen is het belangrijk om samen te beslissen, dat wil zeggen dat u samen met uw cardioloog de voors en tegens van een ingreep of behandeling afweegt en gezamenlijk tot een beslissing komt.