Beeldvormende technieken

Een ware revolutie in de geneeskunde zijn de nieuwe technieken om door huid en weefsels heen in het menselijk lichaam te kijken. Eigenlijk is ‘kijken’ niet het goede woord. Verschillende vormen van straling en geluidsgolven kunnen alle mogelijke organen en onderdelen in het menselijk lichaam aftasten. Krachtige computers vormen de verzamelde informatie om tot zichtbare beelden.

Het hart is lastiger in beeld te brengen dan andere organen, omdat het onafgebroken in beweging is. Een scan van een bewegingloos orgaan zoals de hersenen is daarom meestal nauwkeuriger dan een hartscan. Met een echo van het hart kan een filmpje van een bewegend hart gemaakt worden.

Sommige technieken zijn geschikt om een stilstaand beeld van de anatomie te vormen, andere kunnen juist beweging in beeld brengen. Vaak worden de verschillende technieken in combinatie gebruikt.

Beeldvormende technieken zijn op zichzelf meestal niet in staat om een juiste diagnose te stellen. Dat gebeurt vooral in een diagnostisch proces dat begint bij een gesprek en een lichamelijk onderzoek.

Beeldvormende technieken Een cardioloog werkt veel met beeldvormende technieken, in dit geval een nucleaire scan waarop de doorbloeding van de hartspier te zien is.

Geluidsgolven

Een echo van het hart maakt gebruik van geluidsgolven om een beeld te vormen. Een echo biedt grote voordelen ten opzichte van de andere beeldvormende technieken. Geluidsgolven zijn onschadelijk en de apparatuur is relatief goedkoop en gemakkelijk in het gebruik. Belangrijk is verder dat echo als enige beeldvormende techniek in staat is om in realtime filmpjes van het bewegende hart en de bloedstroom te maken.

Röntgenstraling

Anders dan licht kan röntgenstraling door de huid dringen. Röntgenstraling gaat door de meeste weefsels heen, maar minder goed door harde en kalkhoudende stoffen zoals bot dan door vloeistoffen zoals bloed. Door de röntgenstralen op te vangen nadat ze door het lichaam zijn gegaan, ontstaat er een schaduwbeeld, waarop harde stoffen zich witachtig aftekenen: een röntgenfoto. Een röntgenfoto van de borstkas is een thoraxfoto

Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om een zichtbaar beeld te vormen. Deze beeldvormende techniek ontwikkelt zich razendsnel en is inmiddels zelfs in staat om driedimensionale beelden te produceren.

Elektromagnetische straling

Bepaalde deeltjes reageren anders op elektromagnetische straling in vloeistoffen dan in vaste stoffen. Van dat principe maakt een MRI-scan gebruik voor het maken van anatomische afbeeldingen. In tegenstelling tot röntgenstraling is elektromagnetische straling niet schadelijk voor de gezondheid.

Radioactieve straling

Een nucleaire scan maakt radioactieve deeltjes zichtbaar die in de bloedsomloop zijn geïnjecteerd. De straling die de deeltjes uitzenden, wordt geregistreerd en verwerkt tot een afbeelding. Deze techniek laat minder details zien maar brengt wel beweging, zoals het stromen van bloed in beeld.